Leirinnän perusteet

Nykyihmisistä monet eivät ole koskaan leiriytyneet, tai kokemus on rajoittunut siihen, että on nukkunut muutaman yön festivaalien teltta-alueella. Mutta varsinainen leirintä on hieman vaativampaa siinä mielessä että normaaleilla leirintäalueilla ei ole kymmeniä ruokakojuja ja nukkuminen teltassa voi olla vaikeampaa, kun ei ole nauttinut samaa määrää alkoholia kuin festareilla.

Festivaalien telttakokemukset ovat yleensä aika ankeita, joten monet ajattelevat, että leirielämä sopii vain ulkoilmafanaatikoille jotka eivät kaipaa sellaisia mukavuuksia kuten suihkua, tai ruoanlaittoa. Mutta leirintä on oma taitolajinsa, joka sopii kenelle vaan, kun vaan ottaa selville perusasiat, suunnittelee leiriytymisen hyvin ja hankkii tarvittavat välineet. Suomessa on harvinaisen upeaa luontoa, ja koska jokamiehenoikeus mahdollistaa leirin pystyttämisen melkein minne vaan, kannattaa ainakin kokeilla leiriytymistä. Kun on hankkinut perustarvikkeet on helppo irrottautua arjesta lähtemällä viikonloppuna pikku leirintäretkelle. Kaunista luontoa on kaikkialla joten siitä kannattaa nauttia kunnolla.

Leirintäalueet

Leirintä jakautuu karkeasti ottaen kahteen lajiin: leirintäalueilla leiriytymiseen tai villissä luonnossa telttailemiseen. Leirintäalueita on ympäri Suomea, ja ne vaihtelevat varustetason ja koon mukaan. Yleensä kaikissa on vähintään vesipiste ja pesupaikka, ja hienommissa saattaa olla ravintola, kauppa, uima-altaita, kylpylä, vesiliukumäki, uimahyppyreitä jne. Minkälaista aluetta kannattaa etsiä, riippuu siitä, onko lähdössä matkalle perheen, kavereiden, puolison tai koiran kanssa vai yksin. Joka tarpeeseen on leirintäalueita, joten osa on esimerkiksi tarkoitettu koiran omistajille. Lapset viihtyvät hyvin jos alueella on mini-golf, uima-allas tai muuta tekemistä. Monet leirintäalueet vuokraavat kanootteja, kajakkeja ja pyöriä, mikä mahdollistaa mukavat päiväretket koko perheen kanssa.

Itse leirintäalueen lisäksi tärkeä kysymys on, millaisella seudulla haluaa olla. Leirinnät ovat yleensä aina luonnossa, mutta esimerkiksi Helsingin Rastilassa on helppo yhdistää leirintä luonnon keskellä ja meren ääressä kaupunkilomailuun, koska metrolla sujahtaa keskustaan parissa kymmenessä minuutissa. Ja kannattaa muistaa, että leirintäalueet ovat sosiaalisia paikkoja, joten jos haluaa lomaseuraa, kun pysyy muutamia päiviä pidempään yhdellä leirintäalueella niin varmasti alkaa tutustua muihin leiriläisiin. Monet vannoutuneet leirinnän ystävät palaavat aina omalle lempileirintäalueelleen, koska siellä ovat monet tutut, joihin on tutustuttu aiempina vuosina.

Telttailu

Jos sattuu omistamaan asuntovaunun tai asuntoauton, semmoisessa on mukava viettää vaikka viikkoja. Useat leirintäalueet vuokraavat pikkumökkejä, joissa nukkuu hieman tilavammin kuin teltassa. Mutta telttailustakin voi tehdä mukavaa, jos näkee hieman vaivaa. Suomessa on tärkeintä ottaa huomioon ilmaston radikaalit vaihtelut. Jos lähtee viikkoa pidemmäksi reissuun, yleensä säätiedotukseen ei voi luottaa sitä pidemmälle ajalle. Jos sade on mahdollisuus, teltalle kannattaa hankkia kunnon pressu katokseksi.

Kylmyys ei ole este teltassa nukkumiselle sillä teltassa voi nukkua vaikka vuoden ympäri kunhan hankkii kunnon varusteet. Kanadassa jopa järjestetään retkiä, jossa matkailijat telttailevat jäällä meren ääressä. Tärkein investointi on hyvä makuupussi ja patja, joka eristää lämpöä koska maan pinta kylmentää ruumista koko yön. Makuupusseja löytyy joka oloihin joten sellaista ostaessa kannattaa miettiä missä lämpötilassa tulee yöpymään. Jos sattuu omistamaan koiran, se lämmittää telttaa, kuten myös muut ihmiset, joista katoaa paljon lämpöä yön aikana. Suomessa lämpötila laskee öisin kesälläkin helposti lähelle kymmentä, ja öiden kosteus lisää kylmäntunnetta. Kannattaa myös ottaa mukaan hyvä kerrasto vaatteita, villapaita, pipo, hanskat ja villasukat, koska telttailija joutuu olemaan kylmässä nukkumaanmenoon asti.

Telttailu luonnossa

Jos kaipaa rauhaa enemmän kuin leirintäalueiden mukavuuksia, voi suunnata luontoon. Kauneinta luontoa löytyy luonnonsuojelualueilta, joissa saa leiriytyä siihen tarkoitetuilla paikoilla. Kaikkein rauhallisinta on kuitenkin paikassa jossa ei ole muita ihmisiä eikä asutusta. Niitä löytyy helposti kun vaan tutkiskelee karttaa ja varaa aikaa etsimiseen. Kun hyvän paikan on kerran löytänyt, sinne voi aina palata uudelleen. Järvessä voi käydä peseytymässä, ja jos yöpyy laavulla, nuotiossa voi laittaa ruokaa. Teltan, makuualustan ja makuupussin lisäksi olennaista on tuoda mukaan paljon vettä tai vedenpuhdistustabletteja, joilla voi puhdistaa järvivettä juotavaksi sekä pullo vedelle. Mukaan vielä ruokaa ja ruoanlaittotarvikkeet, ja sitten vaan rentoutumaan luonnon pariin!