Kuumana kesäpäivänä harva asia on yhtä nautinnollista kuin vedessä oleilu. Suomalaiset ovat harvinaisen onnekkaita siinä, että meiltä löytyy puhtaita, kauniita järviä, jokia, koskia ja merta. Jos vedellä olo kiinnostaa, kannattaa kokeilla melomista. Lisäksi, jos melontaan oikein tykästyy, välineet eivät välttämättä maksa maltaita.
Miksi meloa?
Melomisessa yhdistyvät urheilu, luonnosta, rauhasta ja vedestä nauttiminen sekä retkeily. Mikä sen ihanampaa kuin pakata mukaan eväät, grillattavaa ja termospullo täynnä kahvia, ja lähteä ystävän kanssa koko päivän melomisretkelle aamuauringon sarastaessa? Huonokuntoisemmatkin voivat meloa tuntikausia kunhan etenee rauhallisesti ja muistaa pitää taukoja. Määränpääksi voi ottaa kaukaisen saaren, uimarannan tai kahvilan jos sellainen on maisemissa, ja välillä voi pitää uimataukoja ja vaan istuskella ja nauttia. On fantastinen tunne, kun auringon vihdoin alkaessa jo laskea meloo kohti kotisatamaa, lihakset sopivan väsyneinä tai aivan lopussa, omasta tyylistä riippuen.
Jo pelkän auringonlaskun katseleminen kajakista käsin on uskomaton kokemus. Järven tai meren hiljaisuudelle ei löydy vertaa: laskeva aurinko kaikkine väreineen heijastuu kaikkialla ympärillä veteen, ja ohi lennähtää satunnainen lintu. Maaseudulla pääsee usein tarkastelemaan vesielämän muotoja, koska melominen on niin hiljaista, että meloja voi lipua lähelle eläimiä niitä pelästyttämättä. Lintuja näkee paljon kaislikoissa, joissain järvissä on majavia, jotka saattaa kuulla pimeän tullen patoa rakentamassa, ja rannan puolella voi nähdä vaikkapa hirven.
Melominen tarjoaa siis paljon nautintoja, mutta lisäksi se on oiva kuntoilun muoto. Jos omistaa kajakin tai kanootin, melomaan voi lähteä milloin vaan niin kauan kuin järvi tai meri ei ole jäässä ja pukeutuu asianmukaisesti. Pienikin retki on liikuntaa ja vesille meno tuo aina mielenrauhaa. Yölläkin voi meloa, jos ei ole pilkkopimeää tai kunhan ottaa otsalampun mukaan.
Melonta on monipuolista liikuntaa ja sopii kaiken tasoisille, ja kesällä paatin voi kiinnittää auton katolle ja ottaa sen mukaan mökille tai leirintäalueelle. Koko perhe voi meloa yhdessä, jos ostaa tai vuokraa useamman hengen välineet.
Matkoilla melominen on fantastinen tapa nähdä paikkoja ja samalla nauttia urheilusta ja ulkona olosta. Euroopassa monet kaupungit ovat jokien varrella ja useimmissa voi nykyään vuokrata kajakin, kanootin tai SUP-laudan. Esimerkiksi Tsekin tasavallassa tehdään kanoottiretkiä Vltavaa pitkin. Jos kaipaa inspiraatiota melomisen aloittamiseksi, kannattaa katsoa vaikkapa Paddle to Seattle, joka kertoo kahden kaveruksen eeppisestä sadan päivän melomisreissusta USA:n luoteisrannikkoa pitkin.
Kajakki, kanootti, vai SUP-lauta?
Kajakki on matalampi kuin kanootti ja melassa on lapa molemmin puolin, kanootissa vain yhdellä puolella. Ensisijainen ero on siis melomistyylissä; kajakissa kädet kulkevat kahdeksikon muotoista rataa meloen vettä molemmin puolin, kanootilla taas melotaan vuorotellen puolelta toiselle. Toinen ero tulee siitä, miten lähellä vettä meloja on. Kanootissa on penkit joilla istutaan joten meloja on reippaasti veden pinnan yläpuolella. Kajakissa taas istutaan samassa tasossa kuin veden pinta, jalat melkein suorina, joten meloja on lähempänä vettä, mikä vaikuttaa perspektiiviin. Hyvällä kajakilla ja kanootilla pääsee liikkumaan yhtä nopeasti, joten kannattaa kokeilla molempia, jotta tietää kumpi on itselle mieluisampaa.
Monet pelkäävät kajakkeja, koska ajattelevat niiden olevan kiikkeriä, ja koska meloja on kajakin sisällä, saattaa huolestuttaa pääseekö sieltä pois, jos sattuu kaatumaan. Mutta se on ennakkoluuloa, koska ainoastaan hyvin kapeat, edistyneille melojille tarkoitetut kajakit ovat kiikkeriä. Kajakkeja on joka lähtöön ja muoviset avokajakit, jotka on tarkoitettu ennenkaikkea merellä kajakointiin, eivät kaadu vaikka yrittäisi. Kajakista pääsee myös helposti pois, jos sattuu kaatumaan, mikä on hyvin harvinaista, jos ei ole suuria aaltoja. Myrskyisellä säällä vesillä oloa kannattaa kuitenkin aina välttää myös salamoinnin takia.
SUP-laudalla seistään ja kanootin tavoin melotaan puolelta toiselle. Suppailu on urheilumielessä kokonaisvaltaisempaa, koska melomiseen ja tasapainoiluun käytetään koko vartalon lihaksia. Toisaalta laudalta voi pudota helpommin, joten suppailua ei välttämättä halua harrastaa kylmällä säällä, jollei ole pukeutunut märkäpukuun. Mutta eri melonnan muotoja kannattaa kokeilla, jotta löytää oman lajinsa.