Pyöräily on hauska harrastus ja helppo tapa ylläpitää kuntoa

Useimmat oppivat ajamaan pyörällä jo lapsena, ja maalla tai pienemmissä kaupungeissa kasvaneilla pyörä on saattanut olla ensisijainen kulkuväline aikuisikään asti. Mutta sitten pyörällä ajo usein jää kokonaan, koska on nopeampaa liikkua autolla, asuu kaupungissa ja pyörällä ajo vaikuttaa vaaralliselta, etäisyydet ovat liian pitkiä, tai ilmat huonot. Kun pyöräilyn on jättänyt sikseen vuosiksi tai jopa vuosikymmeniksi, kynnys pyörän satulaan nousemiselle on usein suuri. Pyöräily on kuitenkin erinomainen harrastus ja loistavaa kuntoliikuntaa. Inspiraatiota pyöräilyn aloittamiseksi voi ensin etsiä kotisohvalta kirjaa lukien.

Pyöräily kuntoliikuntana

Pyöräily töihin tai harrastuksiin on loistava tapa saada liikuntaa ja olla ulkona. Mikään ei herätä ja virkistä paremmin aamulla kuin pyöräily raikkaassa ilmassa. Huono ilma saattaa vaikuttaa hyvältä syyltä jättää pyörä kotiin ja mennä autolla tai bussilla, mutta jos hankkii hyvät varusteet, pahimmallakin säällä voi pyöräillä. Kannattaa pitää mielessä että kylmyyttä ei tunne polkiessa koska liikunta pistää veren kiertämään. Monet kärsivät talven ja syksyn pimeydestä ja ajatus pimeässä polkemisesta kauhistuttaa, mutta itse asiassa pimeää sietää parhaiten kun käy ulkona. Kun pyörässä on hyvät valot ja heijastimet, on pyöräileminen myös täysin turvallista. Ja nykyisin pyöriin myydään pitäviä talvirenkaita, jotka tekevät lumessa ajamisesta helpompaa.

Jos reitti töihin on raskas tai mäkinen ja ei halua olla hikinen töihin mennessä, kannattaa harkita sähköpyörän ostoa. Sähköpyörissä voi valita paljonko polkee itse, joten esimerkiksi ylämäessä voi pistää moottoriin tehoa ja ottaa rennosti, jotta saapuu töihin hiettömänä ja siistinä. Tämä voi olla myös loistava valinta mikäli olet rapakunnossa. Sähköpyörillä toi tehdä pitkiäkin matkoja väsymättä, ja kun kunto kohenee moottoria voi käyttää vähemmän.

Jos työmatka on liian pitkä tai asuu kaupungissa jossa on pahoja aamu- tai iltapäiväruuhkia, toinen vaihtoehto on pyöräillä harrastuksiin. Jos käy esimerkiksi kuntosalilla tai muissa liikuntaharrastuksissa, pyöräily käy lämmittelystä mikä vähentää lihasvammojen riskiä.

Suurin etu siinä että pyöräilee töihin tai harrastuksiin on se, että pyöräilystä tulee tapa jota ei tarvitse etukäteen suunnitella. Näin keho saa jatkuvasti liikuntaa, ja ulkona tulee oltua säällä kuin säällä. Vuodenajoistakin nauttii enemmän kun joka päivä havaitsee pieniä muutoksia luonnossa ja valon määrässä. Jos on pitkään käyttänyt pelkkää joukkoliikennettä, ennen kuin tien päälle lähtee, kannattaa testata osaako tärkeimmät liikennesäännöt jotta välttyy onnettomuuksilta.

Pyöräily harrastuksena

Jos pyöräily ei ole mahdollista kuntoliikuntana, sen voi omaksua harrastukseksi. Pyöräily harrastuksena sopii loistavasti kenelle tahansa joka nauttii ulkoilmasta, luonnosta, tai retkistä eri maisemiin ja paikkoihin. Jos pyöräilystä haluaa tehdä harrastuksen mutta ei vielä omista pyörää, kannattaa miettiä millainen pyöräily itselle sopii parhaiten. Jos haluaa ajaa pitkiä matkoja ja pyöräillä maastossa, cyclocross -pyörät sopivat siihen parhaiten. Ne ovat niin kevyitä että pyörän voi helposti nostaa yhdellä kädellä vaikka aidan yli, ja niihin on saatavilla erilaisia renkaita eri maastoja varten. Rungon keveyden takia pyörällä voi ajaa kymmeniä kilometrejä väsymättä.

Jos taas haluaa ajaa hitaasti nautiskellen ja maisemia katsellen, kaupunkipyörä tai vanhanaikainen vaihteeton “mummopyörä” on hyvä vaihtoehto. Liikuntaa saa kyllä vaikka ajaisi hitaastikin; aina liikkeelle lähtiessä tulee käytettyä sen verran voimaa että sydämen rytmi nousee normaalia nopeammaksi, ja kunhan ajaa tarpeeksi kauan niin varmasti tulee rasituttua ainakin yhtä paljon kuin kävellessä. Pyöräily on niin mukavaa että usein tulee ajettua pidempään kuin suunnitteli, ihan vahingossa.

Yksi parhaita tapoja harrastaa pyöräilyä on tehdä päiväretkiä kaveriporukalla. Maalla voi pakata kahvia ja eväitä mukaan ja ajaa vaikka kaukaiselle rannalle tai laavulle paistamaan makkaraa. Kaupungissa taas voi ottaa kohteeksi vaikka museon tai kirpputorin, ja puolivälissä piipahtaa kahville ja pullalle jotka on kerrankin tullut ansaittua. Illan hämärtyessä voi pyöräillä takaisin lämpimään kotiin, ja uni tulee varmasti hyvin kun päivä on vietetty raikkaassa ulkoilmassa.