Lomien ongelma on siinä, että ne usein alkavat toistaa itseään. Jotkut lentävät takuuvarmasti joka vuosi lämpimään maahan ja viettävät viikon tai pari hotellin altaalla tai rannalla cocktaileja nauttien. Takaisin tultua painoa on tullut monta kiloa ja krapula kestää viikon. Toiset pakkaavat mukaan kasan kirjoja, ulkopelejä tai tietokoneen täyteen TV-sarjoja ja pakenevat viikoiksi mökin rauhaan. Tai sitten loma tulee vietettyä kotona nauttien siitä, että ei tee mitään.
Kun lomarutiini alkaa muodostua ja vuosi vuodelta tulee lomat käytettyä samalla tavoin, helposti käy niin että lomasta ei enää niin nautikaan, tai ne eivät yksinkertaisesti jää mieleen. Paras loma on kuitenkin monille sellainen, josta jää muistoja loppuelämäksi ja tarinoita kerrottavaksi. Yksi keino hankkia ikimuistoisia lomakokemuksia on lähteä pyöräreissulle ulkomaille. Mutta minne lähteä ja mitä tarpeita ottaa mukaan?
Hyviä pyöräilykohteita
Euroopassa on loistavia pyöräilykohteita lähellä ja kaukana. Esimerkiksi Baltian maat ovat erinomainen ensimmäinen kohde koska ne ovat pieniä ja tasaisia, ja kerralla voi tehdä lyhyitä reissuja ja silti aina löytyy jotain nähtävää. Jos haluaa ottaa oman pyörän sen voi tuoda mukaan lautalla. EuroVelo-reitit ovat Euroopassa olevia pyöräilijöille suunniteltuja pidempiä reittejä, joita löytyy tällä hetkellä Ranskasta, Saksasta, Sveitsistä, Itävallasta, Slovakiasta, Unkarista, Kroatiasta, Serbiasta, Romaniasta ja Bulgariasta. Esimerkiksi Ranskassa voi ajaa Loire’in laaksoa pitkin UNESCOn maailmanperintöluetteloon kuuluvissa maisemissa. Loire on jokilaakso jossa on ihastuttavia linnoja eri aikakausilta, viiniviljelmiä ja chateau’ita.
Jos on todellinen pyöräilyn harrastaja ja on mahdollisuus lähteä kauemmaksi, yksi vaihtoehto on vaikkapa USAssa Georgian osavaltiossa järjestettävä vuosittainen pyöräilytapahtuma jossa ajetaan n. 400 kilometriä. Kohdemaan turvallisuustilanne pitää pitää mielessä sillä joissain maissa maaseudulla pyöräillessä saattaa joutua ongelmiin. Kokeneillekin pyöräilijöille voi käydä huonosti jos on väärässä paikassa väärään aikaan, kuten kävi kahdelle konkarille Meksikossa jossa murhatilastot ovat kohonneet huimasti viime vuosina. Suomen ulkoministeriön sivuilta voi tarkistaa maat ja alueet jonne matkustamista ei suositella.
Kuinka valmistautua pyöräretkelle?
Ennen matkalle lähtöä kannattaa tarkistaa kohdemaan sää jotta osaa pakata mukaan oikeanlaiset varusteet. Lentoyhtiöiden sivuilta löytyy hinnat pyörän kuljettamiseksi, mutta usein on helpompaa vuokrata pyörä paikan päällä. Jos aiot vuokrata, kannattaa yrittää etsiä netistä tietoa paikallisista vuokraamoista ja pyöristä joita ne vuokraavat. Jos tarkoitus on ajaa satoja kilometrejä, se ei tule onnistumaan vanhalla rutjakkeella jonka penkkiä ei saa nostettua sopivalle korkeudelle. Netissä on nykyisin paljon yksityiskohtaistakin tietoa, joten mieti ensin mikä maa ja seutu kiinnostaa, ja katso sitten onko jollain tarjota konkreettisia neuvoja paikan suhteen.
Varusteiden suhteen kannattaa omaksua periaate että mitä vähemmän sen parempi. Yksi pyöräretkien faktoja jota ei välttämättä tule ajateltua on se että takapuoli vääjäämättä kipeytyy kun ajaa päivästä toiseen, joten on järkevää investoida pehmustettuihin pyöräilyhousuihin. Reitti ja aikataulu kannattaa myös suunnitella joustavasti jotta tarpeen tullen voi pitää lepopäiviä jos on paikat oikein kipeinä tai ilmat muuttuvat arvaamatta. Tavarat saa parhaiten pyörään kiinnitettävään sivulaukkuun. Reppua tai rinkkaa ei kannata ottaa, koska selkä kipeytyy todella nopeasti kun siinä on painoa. Vaatteet riippuvat säästä mutta niiden pitää olla pyöräilyyn sopivia ja mukavia. Vaatteita kannattaa ottaa mukaan mahdollisimman vähän ja pestä niitä matkalla.
Majoituksen suunnittelu riippuu täysin budjetista ja alueesta jonne aikoo matkata. Jos on pieni matkakassa, telttailu on halpaa ja leirintäalueilla voi usein myös laittaa ruokaa. Jos aikoo telttailla, kannattaa investoida mahdollisimman kevyisiin telttailutarvikkeisiin koska pienikin ekstrapaino alkaa harmittaa pahasti kun reidet on maitohapoilla. Leirintäalueet joihin haluaa mennä voi katsastaa etukäteen netistä, samoin kuin niiden varustetason jos haluaa laittaa ruokansa itse. Ongelma ruoanlaitossa on se että ruokatarpeet pitää kuljettaa mukana mikä taas lisää painoa. Joten kotikokkien kannattaa etsiä leirintäalue jonka lähellä on kauppa. Helpompaa mutta hintavampaa on yöpyä B&B:ssä tai hotelleissa, ja maaseudulla Euroopassa niitä ei yleensä tarvitse varata etukäteen.